Stock photo: Photography by Exotic Roots

“Met onze gecertificeerde exoten krijgen we steeds meer vraag van Hollandse partijen”

Tholen – In september 2020 zag Exotic Roots het licht met als doel de vraag in de markt van exotische groenten en fruit op te vullen. Bijna drie jaar verder kijkt eigenaar Tim Struckman tevreden terug op de start. “We gaan steeds verder de diepte in met ons assortiment.”

“In de beginjaren waren we vooral gericht op de import van okra uit Honduras en bonen uit Kenia, aangevuld met mango’s uit Brazilië en Mexico. Inmiddels hebben we het assortiment uitgebreid met aankomsten vanuit onder andere Colombia, Thailand en Zuid-Afrika met alle benodigde certificaten”, vertelt Tim.

Totaalassortiment
“Zo zijn vanuit Colombia granadilla, zuurzak, baby mango en mangosteen de grootste producten die we importeren. Vanuit Thailand krijgen we veel baby-mais, dragonfruit en gepelde durian en jackfruit binnen en vanuit Zuid-Afrika hebben we wekelijkse binnenkomsten van baby-groenten in klein verpakkingen. Zo creëren we steeds meer een totaalassortiment voor onze klanten.”

“In eerste instantie was onze afzet hoofdzakelijk gericht op groothandels door heel Europa, maar we krijgen nu ook steeds meer vragen van Hollandse partijen die op zoek zijn naar gecertificeerde exoten. Zo zien zij ons bijvoorbeeld steeds vaker voorbij komen op LinkedIn. Zeker voor Hollandse klanten is de GlobalGAP-certificering een vereiste en daar kunnen we met onze wereldwijde leveranciers goed aan voldoen.”

Zo’n 90% van de exoten bij Exotic Roots komt via luchtvracht binnen. “Op dit moment doen wij alleen yams vanuit Ghana per boot, maar in april verwachten wij ook onze eerste zeecontainer vanuit Costa Rica binnen te krijgen met gecertificeerde producten als cassave, eddoes en chayote. Gelukkig zijn de luchtvrachttarieven wat vriendelijker dan de afgelopen jaren en ook de dollar-eurokoers wordt weer gunstiger voor ons. De uitdagingen zit hem vooral in de stakingen op bijvoorbeeld de luchthavens, waardoor er onverwachte vertragingen optreden, maar daar hebben we helaas geen invloed op.”

Kwaliteitscheck
De importeur houdt kantoor in Nieuwerkerk aan den IJssel, maar alle producten komen binnen bij ABC Logistics in Poeldijk. “Alle producten die binnenkomen krijgen een grondige kwaliteitscheck, daarmee hebben we echt een professionaliseringsslag gemaakt. Verder kunnen wij hier de focus leggen op het maken van mixpallets waarmee we een ‘one stop shop’ zijn voor al onze klanten”, vertelt Tim.

De ontwikkeling die de importeur doormaakt, legt het bedrijf geen windeieren. “Onze omzet is ten opzichte van december meer dan verdubbeld en komend kwartaal verwachten we opnieuw een fikse stijging”, vertelt Tim. “Het voordeel is dat we als jong bedrijf enorm flexibel zijn en dat wij makkelijk kunnen schakelen in de continu veranderende markt.”

Voor meer informatie:
Tim Struckman / Jonathan de Quartel
Exotic Roots
Steenbakkerij 74
2913 LJ Nieuwerkerk ad IJssel
Tel: :+31 (0)180 234 111
Tim@exoticroots.nl
Jonathan@exoticroots.nl
www.exoticroots.nl

Publicatiedatum: 
Auteur: Izak Heijboer
© AGF.nl

Meer informatie over onze producten?