Stock photo: Photography by Exotic Roots

“We hebben alweer een ruimer pand met koelcel nodig”

Tholen – De mainstream exoten zoals avocado’s en zoete aardappelen zijn aan Exotic Roots niet besteed. “Wij zijn juist actief in de niche-exoten. Daarmee kunnen we ons goed onderscheiden op de markt”, vertelt account manager Jonathan de Quartel.

De voormalig recruiter raakte in gesprek met Tim Struckman, de commercieel directeur van Exotic Roots en raakte zo enthousiast dat hij enkele maanden terug de overstap maakte naar de AGF-sector. Inmiddels voelt hij zich als een vis in het water. “Het lijkt of ik al jaren in de handel actief ben. Ik pak de verkoop naar de Europese groothandel op, een collega doet hetzelfde richting de retail. We hebben afzet in landen door heel Europa en regelmatig komt er een land bij.”

“We importeren inmiddels uit negen landen, namelijk Mexico, Colombia, Honduras, Dominicaanse Republiek, Kenia, Uganda, Jordanië en India. Als het enigszins mogelijk is, kopen we rechtstreeks bij de bron. Door tussenschakels te vermijden kunnen we snel en verse handel leveren en de prijzen voor de klant op een vriendelijk niveau houden. Ook vanuit Spanje kunnen we een mooi assortiment aanbieden met onder meer Karela, Bird’s Eye Chili, Chinese bittermelon en aubergines van eigen teelt.”

De okra uit Honduras behoort tot de hoofdproducten van het bedrijf uit Nieuwerkerk aan den IJssel. “We hebben goede teeltpartners en krijgen wekelijks een stabiele aanvoer binnen. We krijgen veel vraag naar okra, daar staan we inmiddels echt bekend om in de markt”, aldus Jonathan. “We zien nu de aanvoer van Spaanse okra toenemen en daardoor verschuift de aandacht voor de okra uit Honduras iets meer naar de achtergrond.”

Een ander groot item voor Exotic Roots is jackfruit uit Mexico, een exoot die wel 20 tot 25 kilo aan kan tikken. “Een half jaar terug hebben we deze lijn opgezet. De jackfruit is voor veel groothandels nog relatief onbekend, maar inmiddels zien we de jackfruit goed aanslaan binnen onze doelgroep”, vertelt Jonathan. De mango’s maken bij het bedrijf de top-3 compleet. “We krijgen veel Mingolo Mango’s binnen vanuit de Dominicaanse Republiek. Dat seizoen loopt nu op zijn einde. Als alternatief hebben we nu de Ataulfo mango uit Mexico.”

Met de zomervakantie voor de boeg, is de afzet van de niche-exoten deze week traditiegetrouw wat afgenomen. “Maar dat biedt ook weer kansen. We zijn het afgelopen half jaar zo hard gegroeid, dat we niet overal aan toekomen. Nu de handel wat rustiger is kunnen we ons ook weer richten op de voorbereiding van het komende seizoen. De hoge kosten voor luchtvracht behoort momenteel wel tot ons lijstje met grootste uitdagingen. Daarom is het een continue zoektocht om de supply chain te optimaliseren. Ook zijn we weer op zoek naar een nieuwe locatie. We zijn nog niet zo lang verhuisd, maar hebben alweer een ruimer pand met koelcel nodig. Het liefste op een AGF-hotspot zoals Poeldijk of Maasdijk.

Voor meer informatie:
Jonathan de Quartel
Exotic Roots
Mob: 06-45897568
jonathan@exoticroots.nl
www.exoticroots.nl

Publicatiedatum: 
Auteur: Izak Heijboer
© AGF.nl

Meer informatie over onze producten?